tisdag 27 november 2012

SHS Klubbmästerskap - 2012

Det är mycket nu...tyvärr har jag inte hunnit med så mycket bloggande. Arbetet med Stockholms Havsöringssällskap (SHS) är så kul och tar så mycket tid att det inte hunnits med helt enkelt. Nu är det ändå dags för föreningens första Klubbmästerskap (KM) och då känns det motiverat med lite tips för den kungliga ön.


Vädergudarna ser inte ut att vara med oss, men vilken havsöringsfiskare värd namnet ryggar för något så värdsligt? Improvise - adapt - overcome, som någon testosteronfylld snubbe uttalade i någon testosteronfylld rulle. Is i spöringarna och regnblandat snö i 110 rakt i nyllet är vardagsmat för den inbitne. Då endast hundägare och sportfiskare med varmt silver sjudande i ådrorna vågar sig ut är det lagom hardcore. I dare u!

Nåväl, angående den kungliga ön så levererar den oavsett väderlek. Det viktigaste är att luckorna är öppna och vind, annars kan nästan allt annat kvitta. För mig som inte flugfiskar är valet enkelt. Några plussgrader; spinn eller mete. Under nollan; dupp eller mete. Alltså ser min typiska Djurgårdslåda ut så här:


Observera den ständiga cigarren som är tillägnad 5+aren. Därutöver; Två duppar slow-sink 20 resp 30gr. Två Drennan kastflöten 20g kulbly, hagel, gummipluppar, lekande och Kamasan B 980/983. Grälla zonkers och lagom för mycket drag.
Hur man spinnfiskar och metar finns det inlägg om sen tidigare. Duppfisket däremot kan i korthet beskrivas som spinnfiskarens genväg till att presentera flugor på ett effektivt sätt. På huvudlinan träs en dupp, därefter en gummiplupp och i änden ett lekande. I lekandets andra ände fästs en stum nylonlina, typ Stroft GTM 0,28 i minst samma längd som spöt. Därefter dänger du iväg paketet minst 60m utan problem, sträck upp linan precis innan nedslag och ta hem linan lååångsamt och ryckvis. Vevstopp, twitchningar och tempoväxlingar. Tacklet fiskar grymt ytligt och med höjd spötopp kan man smeka flugan över 20-30cm stenar.

Om jag skulle ranka att fånga fisk på de tre nämnda metoderna skulle det bli 1) spinn 2) dupp och 3) mete. Rankingen sammanfaller med svårighetsgraden i att fånga Havsöring. Vem har sagt att det ska vara enkelt?

Dags att börja ladda snart, på söndag den 2 december smäller det. Allt handlar om prestige och det finns inga prestigelösa havsöringsfiskare. Ladda som inför ett maraton (jo, jag  har faktiskt kört både Stockholm Maraton och Lidingöloppet); käka mycket och långa kolhydrater och toppa mot slutet med korta kolhydrater. Glöm inte både kall och varm dryck. (För er som inte bryr er är det inte helt fel med en 150g Cheese med räksallad). Ladda mentalt genom att visualisera hugget, drillen, hoppen och de läbbigt tunga knycken, rullningarna och tillslut den triumferande fotograferingen.

Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar