onsdag 1 augusti 2012

Spinnfiske från land

Stockholms skärgård erbjuder flera bra landfiskeområden efter Havsöring. De flesta ställena kan du köra nästan ända fram till och flera kan du t o m åka lokaltrafik till. Klassiska ställen är Gålö, Torö, Djurö, Östanå, Brevik, Björkvik, Kappellskär och den kungliga ön Djurgården.


Spinnfisket från land har både fördelar och nackdelar jämfört med båtfiske (se Spinnfiske från båt). Havsöringsstråken går ofta strandnära och utmed landsträckor som medges att fiskas av lika bra som från båt. Platserna är ju desamma det är bara det att du inte kommer åt alla vinklar, hålor och stenar på samma sätt. Med vadare eller flytring har landfiskaren utjämnat oddsen.

En fördel med landfiske är att du som regel fiskar av ett område mer grundligt jämfört med från båt. Landområdet är oftast begränsat vilket gör att det inte spelar någon roll om det är blankare på andra sidan. Från land är det också enkelt att kunna söka lä, uträtta behov och kanske tända en eld. Landfisket är på det sättet mer avkopplande än båtfisket. Landfisket bedrivs omvänt jämfört med båtfisket, dvs. kasta först av strandnära för att sedan  utvidga kastzonen.

I början hände det flera gånger att jag skrämde upp Havsöringar som stått precis vid strandkanten. Memorera ställena om det händer! Återkom senare med parallella kast en bit ifrån. När du närmar dig en plats, kan det beroende på sol och väder, vara viktigt att närma dig med en låg profil. Börja kasta en bit från strandlinjen. Sprid kasten enligt det klassiska solfjädersmönstret.  Först därefter går du ända ned till strandlinjen och utvidgar kastzonen. Glöm inte kasten som går parallellt med stranden, framförallt i lovart.

Om du ska fiska på för dig okända sträckor är det bra om du har studerat ett sjökort innan och har lagt upp en rutt. Titta särsilt efter stenar, djuphålor, djupkanter och strömmande partier.  Om solen ligger rätt och du har polaroidglasögon kan du se förvånansvärt mycket. Strandlinjen ger ofta en bra uppfattning om hur topografin ser ut de närmaste metrarna under vattnet. Hur ligger vinden och hur strömmar vattnet? Det är enkelt att kasta i en näve löv för att snabbt kunna se hur strömningarna går. Kasta i första hand så att betet stryker förbi de heta platserna i samma riktning som strömmen. I andra hand kastar du i alla riktningar du kommer åt...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar