måndag 17 september 2012

Havsöringsdrag

Tyvärr verkar det som om dragtillverkningen och utbudet av havsöringsdrag aldrig har varit så dåligt som det är nu.  Det är omöjligt att veta om det beror på att det har blivit färre havsöringsfiskare eller färre betestillverkare. Förmodligen är en vikande försäljning den största anledningen till varför det gapar tomt i hyllorna. Ihärdiga rykten om att havsöringsfisket blivit markant sämre de senaste åren har med all säkerhet bidragit negativt till försäljningen och intresset för denna ultimata sportfisk.


Det är tråkigt att havsöringsdragen trängs undan och nu nästan lever en undanskymd tillvaro bland alla fina gäddbeten. Gäddfisket har verkligen fått ett otroligt uppsving de senaste åren, mycket tack vare jerk-boomen och alla sportfiskeprofiler som profilierat sig stenhårt genom gäddfiske. Varför finns det inga sådana förebilder inom havsöringsfisket?

För oss havsöringsfiskare har det varit ganska sparsmakat med nyheter på dragfronten. För några år sedan lanserades de första epoxyskedarna som dyra men fiskbara alternativ. Såsmåningom kom det flera roliga uppstickare som ME-draget, Guideserien, Gruff och No name-dragen. Jag är osäker på vilka av dem som tillverkas längre. Här har förmodligen priset haft en hämmande effekt på försäljningen, men annars är hållbarheten så bra och linorna så mycket starkare idag att antalet drag som går sönder eller tappas har  minskat drastiskt. Produkterna är för bra helt enkelt, vilket tyvärr slagit tillbaka på marknaden.

Ni som läst bloggen har kanske sett mina "Måste Havsöring", här följer en mer generell genomgång av dragtyper.

Skeddrag: Klassiska beten är Toby och Lukki, men jag vill även slå ett slag för Gibbs Croc, framförallt koppar med röd rand. Jag skulle gärna se en bredare variant på Lukki. Skedarna fiskas bäst i varmare vatten och framkallar företrädelsevis sk födohugg. Alla färgkombinationer med silver är således gångbara. Har ingen tänkt på att förtynga flutterspoons? Jag efterlyser lättkastade skedar som fladdrar mycket. LEFs Candy är ett bra försök, varför finns det inte flera varianter på temat?

Kustvobblers: Långkastande pinnar typ Gladsax och Sandgrävlingen. Jag vill slå ett slag för Kutlingen. Den kortare varianten av Sandgrävlingen fiskar helt annorlunda än sin längre kusin. Kutlingen kräver mindre teknik och har en fantastisk bärighet i vattnet. Alla dessa pinnar fiskas i kallare vattentemperaturer. Gången är stel, svävande och fiskas bäst med jerkstil och vevstopp. Företrädelsevis i grälla färger där svart/röd är den mest klassiska. Vicke behöver ingen närmare presentation (Se Mitt absoluta favoritdrag).

Att Häxan original slutat tillverkas är ett stort avbräck. Hållbarheten var usel, men herregud vad de fiskade bra. Kan inte någon göra en bättre kopia än Witch? Falkfish kopior av Vicke är tyvärr också undermåliga. En skev kastklump med hög bärighet i vattnet efterlyses! Jag struntar högaktningsfullt i om de går sönder lite då och då så länge som jag får fisk.

Plastskedar: Glöm inte bort JK-draget som fiskar livligt och kräver lite varmare vatten. Klassiska silverkombinationer funkar alltså bäst. Både Samba och Samba slim är mycket bra, både i varmt och kallt vatten. Lillsamband ska inte glömmas bort. Det går att styra gången från pinnved till fladdrande och färgerna kan således vara både grälla som silverflakade. Jag gillar även Ismo Zalsa med rasselkulor.

Vobblers: Bomber 15A och 15J är ultimata öringvobblers, men även Yo Zuris mindre varianter är bra. Framförallt de med silverfärgade sidor. Svart/silver och lila/silver är klara favoriter här. Yo Zurin slow sink har förvånansvärt bra kastegenskaper. Silverflex är alltid gångbart och gärna om det finns någon med orange eller röd buk också. Under bra förutsättningar är det nästan omöjligt att misslyckas med lite bonntrolling (Se Bonntrolling).

Spinnare: På grund av kastförmågan är spinnaren sällan det första betet som hakas på. I lugnare förhållanden är Mepps ett bra alternativ, fångar en hel del Abborre också. Den klassiska Mörrumsspinnaren 18g är klart gångbar i varmare vatten och mer lättkastad än Mepps. Här är det fart som gäller och vevstopp obehövligt. Blå/silver sked! Huggen är stenhårda.

Börja med att lära dig hur du ska fiska med 3-4 beten.  Skaffa de traditionella färgerna och nöt. Hellre att du fiskar bra med några få beten än halvrisigt med många. Så, ut och handla lite nu så att betestillverkarna får lite efterfrågan och skitfiske på er!




20 kommentarer:

  1. Finns några betesbyggare som bör nämnas i samband med HÖ-fiske så som brime, sillver och öhmandraget. Finns säkert fler, några har du redan nämnt.

    SvaraRadera
  2. Kul! Hur komman mani kontakt med dem? Finns de att se någonstans?

    SvaraRadera
  3. Visst, brime.se har egen E-shop länk via hemsidan, sillver.se samma sak och öhmandraget.se går att beställa via e-post på hemsidan.

    SvaraRadera
  4. Hmm den där Spratt ser ju riktigt trevlig ut...

    SvaraRadera
  5. Ja det är en av mina favoriter och har levererat fint med fisk! =)

    SvaraRadera
  6. Du skriver om samba och samba slim, vet du om man kan få tag i dessa numer? Har väl slutat tillverkas vad jag hört. Finns en kopia på samba på dittdrag.se som heter tango men de är samba slim som jag verkligen är intresserad att hitta på. Har bara två av dessa kvar nu och de blir nog till att simma då dessa fastnar :)

    SvaraRadera
  7. Jag vet att det inte är min blogg men tänkte ändå hjälp Patrick eftersom jag själv har letat efter just samba slim och hittat dom på söders sportfiske, dom har två färger och sportfiskeboden i Täby dom har en färg kvar. Söders hade även "vanliga" samba i några färger.

    SvaraRadera
  8. Bara kul om det kommer igång lite mer diskussioner. Vill även passa på att nämna Smoltti i sammanhanget. Påminner om JK, men är tjockare och har en något sävligare gång. Finns i kanonbra färger

    SvaraRadera
  9. Tack för infon, får ta och höra av mig till dessa två butiker :)

    Tror gävle fiskeredskap fortfarande kan ha kvar några få häxan-orginal i butiken.


    SvaraRadera
  10. Hej Vicke.V

    Kontakta mig på jonas@sillver.se så skall vi se vad vi kan göra!

    /Jonas

    SvaraRadera
  11. Ang. Samba kan jag tipsa om att jag precis var förbi CA Carlsson idag. Han har kvar lite slim, småsamba och vanlig samba i lite blandade färger. Nu har han 5 färre...

    SvaraRadera
  12. Kuusamo Räsänen är ett finfint skeddrag. Räsänen finns i flera modeller. Till trolling använder jag Räsänen Veto, en mycket lätt (10 gram) sked med avhuggen front. Ingen pärla i den som många andra Kuusamodrag. Jag böjer till draget lite lätt på mitten så att gången blir livligare.

    Fick två nystigna havsöringar i helgen på Räsänen Veto, en på 40 cm (fick släppas tillbaka, minimåttet i Ångermanälven är 45 cm) och en på strax över 3,5 kg. Farsan fick på en ännu större som tyvärr gick loss. Han använde likadant drag. Färgen är koppar på ena sidan och silver (nickel) på den andra.

    Det går att kasta Räsänen Veto. Med halvstel titantafs (använder alltid tafs till spinnfisket i älven då det kryllar av gäddor, laxar och öringar, havsöringar verkar inte bry sig om tafsar, de hugger ändå) får jag på ganska långa kast.

    Räsänen Helmi är en tyngre variant, 20 gram och med pärla. Till spinnfisket.

    Toby tycker jag är väldigt bra och mångsidigt, det rullar runt sin egen axel när man kör vevstopp och det verkar som att det triggar gäddor, havsöringar och till och med lax att hugga. Koppar och vitt/flash har funkat bäst för mig i älven. Ritar en tjock röd rand på buken med märkpenna samt ett stort svart öga. Om det blir bättre? Känns bättre psykologiskt och det är ju viktigt, tror man inte på betet så funkar det oftast inte.

    En bra egenskap med Toby är att det är billigt också. I älven är det lätt att förlora drag och 100-300 kr beten är inte så roliga att kasta bort. Ett 18 grams Toby kan man få från utländska webshoppar för under 25 spänn. Bara att byta till bättre krok så har man ett mångsidigt drag som man vågar fiska aggressivt med när det behövs.

    SvaraRadera
  13. Det där lät intressant. Hur får man tag på Kuusamo Helmi?

    /Vicke.V

    SvaraRadera
  14. Svar
    1. Det finns en fiskeaffär i Estland som har bra sortiment av Kuusamo och andra fabrikat. Nästan halva priset mot i Sverige också.

      www.lureshop.eu

      Radera
  15. Vet att havsöringfisket är på nedgång på östkusten och möjligtvis även drag försäljningen där ocså.. se man på västkusten som jag bor så är havsöringfisket stekhett har nog inte varit så bra som det är nu på många år.
    och blir bara bättre... säkerligen på grund av att det arbetet som läggs ner på våra åar och fredningstider (mån av året) och självklart almänheten har fått upp intresset med CR... sen så tror jag att det aviker en hel del då majoriteten fiskar fluga på västkusten skulle gissa på 70-30% till fluga.. vår och höst .sommar tror jag det ligger närmare 90-10% på fluga.... möjligt vis har vi mindre storlek på fisken men ättriga som tusan och starka.. men storleken ökar för varje år dom senaste 7-8 åren... så känns otroligt bra och skönt att få bevittna denna utvekling som flugfiskare.....kanske öst sidan kan lära sig något om detta.. havet är inte otömmligt med fisk... bättre att stänga med fredning och bevara åarna än stödsätta år efter år... det ger inga starka bestånd... bara sjuter fram problemen.... vilka kanske inte går att lösa en dag utan en livkraftig stam som kan produsera själva...
    //Magnus

    SvaraRadera
  16. Vart kommer infon på nedgång ifrån. Jag tycker det är tvärtom på uppåtgående. Våren 2014 har varit min bästa vår någonsin här på Ostkusten. Fångar mest på Sillver men o andra sidan fiskar jag mest med dem också.

    SvaraRadera
  17. Är det "Ihärdiga rykten" du refererar till? Inlägget skrevs för 2 år sedan och då var det mycket snack om att de senaste 5 åren var dåliga, dvs 2007-2011. Från 2013 vet jag däremot många som upplevt fantastisk fiske och nästan i klass med tidigt 2000-tal. Tror jag nämnt det i något senare inlägg, dvs att hö-fisket av någon anledning verkar ha blivit bättre än vad det varit på länge de senaste åren

    SvaraRadera
  18. Se ex inlägget "Höstfiske 2013"

    SvaraRadera
  19. Sett att tråden hållit igång några år men vill ändå kommentera för att ge en glimt från norra Kalmarsundskusten, d v s Oskarshamn. Fiskar främst mars till midsommar efter havsöring och har de senaste fem åren upplevt allt bättre fiske. Fiskande bekanta har samma intryck. Trots svampangrepp har det varit bra med fisk i Emån och Mörrumsån i år. Har ändå varit med i kustöringsfisket sedan -84 så lite har jag att jämföra med. Så misströsta inte, ut och fiska! Tänk på att havsöringen går in grunt på sommarnätterna. Men varje ansvarsfull fiskare måste låta mager eller brunfärgad lekfisk gå tillbaka även om de är bamsingar. Dessa är kärnan i lekbeståndet. JF

    SvaraRadera