lördag 21 september 2013

Nybörjarens lov!

...för alla dom, som inte hittat nån, att dela sin öring och sorg med...(melodi Lisa Nilsson). Jag har fått en del frågor från stockholmare som av olika anledningar aldrig fått någon havsöring eller kanske inte ens kommit igång med sitt havsöringsfiske. Det är just ni som jag vill ska få upp ögonen för denna fantastisk sportfisk. Det stockholmska silveradot breder ut sig längs hela vår 08-kust och ligger ibland bara några kastlängder bort. Oavsett om du åker kommunalt, cyklar, är båtburen eller bilburen så finns det stora möjligheter att få stifta bekantskapen med dessa silverspöken. 

I det följande kommer jag utgå från att även den sk nybörjaren har en viss sportfiskevana, men i övrigt tänkte jag bortse från att gå in på olika fiskemetoder. Det hela gör att det blir extra tydligt vad det är som förenar oss metare, flugfiskare, trollare och spinnfiskare till en sådan brokig skara som silverbröder. Naturligtvis går det att skriva spaltmil om de olika fiskemetoderna och det finns mer detaljerade tips för spinnfiske och flugfiske bland artiklarna på www.shs08.se.

Det är tämligen ineffektivt att bara åka iväg och fiska på vinst och förlust. Allt handlar om att planera och ge sig själv de bästa förutsättningarna utifrån rådande yttre (och även inre för den delen) omständigheter. För nybörjaren är det extra viktigt för att inte riskera allt för många bomturer och därmed drabbas av sådana, inte helt ovanliga tankegångar, som att; Det är för svårt, det är för sent, det är för tidigt, det är för kallt, det är för varmt eller varför inte den mest uppgivna; Det finns ingen havsöring här, och om det till äventyrs skulle göra det, så är det fel på någonting annat. Om ordet "om" inte fanns skulle vi kanske inte ens tycka att det vore utmanande att fiska just havsöring. 

Allt handlar om att bestämma sig och sätta upp mål. Det är ungefär som i det verkliga livet - det där värdsliga som råkar finnas där all övrig tid förutom när du inte tänker på, drömmer om eller står med väderbitna kinder och faktiskt fiskar. Det är inte utan anledning havsöringen går under epitetet silverspöke och de tusen kastens fisk. Se det hela som en utmaning och ge inte upp! 

Tid: Det första du behöver är tid. Tid är bristvara i dagens samhälle och uppfattas närmast som en lyxvara, men låt det då vara så och unna dig lyxen att då och då komma ut till vattnet. Rensa kropp och själ genom att låta den friska vinden blåsa bort allt jobbigt, det kalla regnet skölja bort alla obehagligheter och känn att du lever upp i takt med att adrenalinet pumpar i ådrorna och pulsen galopperar när det smäller på en fetblanking. Försök att skrapa ihop en halvdag eller allra helst en heldag. Någon timme här och där blir sällan effektivt. Tiden vid vattnet är en grundförutsättning!

Utrustning: Det går inte att blunda för att utrustningen är central. Oavsett vilken metod du väljer så behöver utrustningen vara i topptrim. Det är oförlåtligt, både mot dig själv och havsöringen, att sumpa eller skada fiskarna genom att krokarna är för slöa, linorna för sköra eller något annat klassiskt nybörjarmisstag. Alla liknelser med kedjans svagaste länk kan enkelt åskådliggöras med en kronologisk genomgång från start till mål, dvs.  allt från en bra termos med kaffe till att kunna ta dig hem säkert från fiskevattnet. Dubbel fiskeutrustning är att rekommendera. Murphys lag har säkerligen influerats av någon stackars havsöringsfiskares vådliga bravader och den som aldrig har knäckt något spö har förmodligen fiskat alldeles för lite. Utrustning - check!

Kläder: Det finns inget värre än att äntligen ha skapat sig lite fisketid, komma ut till vattnet och bli överraskad av vädrets makter. Kläderna måste vara funktionella utifrån förutsättningarna, dvs. varma och säkra i båten, lätta för vandringar, täta för vadning och flytring, skalbara utifrån temperatur och glöm inte ombyte för ofrivilliga dopp. Det är bättre att ta med för mycket än att behöva avbryta fisket på grund av vädrets makter. Tänk alltså på vind, vatten och temperatur och förlita er inte allt för mycket på prognoser...

Proviant: Ingen människa kommer till sin rätt när hon är törstig och hungrig. Havsöringsfiskarens glöd kommer från hjärtat men övriga kroppen behöver energi. Det är lätt hänt att man i ivern fiskar på likt en maratonlöpare. Gör inte det. Försök att ta regelbundna pauser och säkerställ både vätskebalans och blodsockerhalt. Förutom att man blir trött och tjurig så fiskar man långtifrån effektivt och med den koncentration som faktiskt behövs. Varma drycker, kalla drycker, mat och varför inte lite godis/choklad ska regelmässigt hanteras som en lika viktig detalj som alla andra. Min egen klassiker är köttbullemackor med rödbetssallad...

Plats: Så till den ständigt och så omdebatterade frågan som plats. Som nybörjare skulle jag råda att i första hand börja med gamla beprövade platser som exempelvis Vaxholm, Ljusterö, Gålö, Torö, Östanå och varför inte den kungliga ön Djurgården. Den som har det minsta fiskerutin i sig kan ganska enkelt se vilka ställen det är värt att testa. Nu för tiden finns det ju bra hjälpmedel via både Eniro och andra kart- och sjökortstjänster som gör att man kan sitta hemma vid köksbordet och planera sin tur. Det är bättre att fokusera på en sträcka istället för att flänga runt och tappa en massa dyrbar fisketid i tron att det alltid blänker mer av silver på andra sidan. Fiska av de ställen du utsett vid minst två tidpunkter och med minst två olika beten varje gång. Var plats har sin tid...

Bete: Du måste anpassa din betespresentation efter rådande omständigheter. Val av storlek, färg och andra vanligt debatterade egenskaper är enligt min uppfattning kraftigt underordnat det sätt du fiskar hem dina beten på. Förutom hastigheten i vattnet, är djupet på betet och sättet som du tar hem betet på helt avgörande för om du ska lyckas locka något silverspöke till hugg. Födohugg och revir hugg till trots, och alla teorier om färgval efter temperatur och ljus så måste jag säga att jag fångat fisk med färger som går stick i stäv med den samlade litteraturens alla tabeller och högst ovetenskapliga slutsatser. Att sedan fångstfrekvensen är högre för vissa färger vid vissa förhållanden tror jag till största del kan förklaras med i vilken utsträckning du faktiskt fiskar med vissa färger. Även om vi sällan fiskar med hjulburna fordon känns det ibland som att vi har väldigt många och djupa hjulspår där ute i skärgården. Våga testa dig fram och skaffa dig egna erfarenheter från olika ställen, med olika förutsättningar och vid olika tidpunkter. Det finns naturligtvis en uppsjö av beten som precis som inom vilken bransch som helst lika mycket är ett utslag av konstruerade eller pådyvlade behov med inriktning på köparen. Välj ut några beten du tror på och lär dig deras olika karaktärsdrag och gång i vattnet. Nöt med betena och tro på det du gör!


Go get them!

Avslutningsvis ska understrykas att oavsett vad du gör här i livet är det viktigt med rätt mental inställning. Havsöringsfisket är inget undantag, snarare tvärt om. Det är först efter att du stångat pannan blodig, förtvivlat, och förbannat alla motgångar och triumferande firat dina segrar som du kan unna dig lite smörfiske. Det handlar inte om något så ytligt som attityd utan snarare om ett tillräckligt hårt pannben, en vilja av stål och ett hjärta av silver. 

Se det som en spark i röven eller en klapp på axeln. För mig är det helt egalt så länge som jag lyckas få någon enda nybörjare eller blivande havsöringsfiskare att faktiskt ge sig själv möjligheten att upptäcka denna magiskt vackra, men samtidigt så grymt gäckande sportfisk - Skärgårdens silvertorpeder!

PS. Ta tillfället i akt att haka på SHS fisketräff den 27 oktober. Se mer på www.shs08.se 

2 kommentarer:

  1. Härlig text Vicke. Väntar ivrigt på höstens första fångstrapport, för dig. Känn ingen press ;).

    SvaraRadera