söndag 25 augusti 2013

Höstfiske 2013

Det är slutet av augusti och för det mesta och för de flesta brukar det innebära slut på semester, sinande plånböcker, jobb och ännu mera jobb. För att undvika allt för djupgående ångest kan man ta sin tillflykt till drömmarnas värld. När kudden blir en silvergruva av stålblanka silvertorpeder är inte nirvana långt borta. Vad är mer flykt från vardagen än att gång på gång landa den där drömöringen? 


När hösten nalkas börjar det sjuda i ådrorna och även om man får uttrycka sig i lite andra termer när man pratar med oinitierade på exempelvis jobbet, är det enklaste uttrycket att det börjar rycka lite i kastarmen.  Endast de som har silvret i ådrorna vet vad jag menar men det spelar ju verkligen ingen roll. Att få snöa in på ett visst intresse är en nörds privilegium. När man inte kommer ut till vattnet kan man ju alltid blogga, prata och skriva om det, och om man inte kan det så kan man alltid drömma om det. Att vara addicted på havets silver är helt enkelt en heltidssysselsättning.

Rapporter om 14 graders temperatur och stora strömmingsstim ger onekligen lite extra fart på kastarmens tics. Kan bli smått besvärande på offentliga platser men vem bryr sig? Det är dags att börja se över linor, rullar och beten. Om du kommer på dig själv med att sitta och plocka och veva på rullarna framför TVn ligger det i farans riktning att du har några uns silver i blodomloppet. Det finns bara ett riktigt sätt att bli av med det - dra en stålblank havsöring. För er som har blivit av med silvret på annat sätt kan jag bara beklaga. Ty det är ett tecken på att ni mer eller mindre frivilligt tvingats att nedprioritera havsöringsfisket till förmån för sådana värdsliga ting som jobb, familj och mot förmodan andra intressen. Well var sak har sin tid, känn ingen stress. Skärgården ligger kvar där ute och de sista säsongerna verkar det faktiskt ha lossnat lite. Havsöringen finns där ute, då som nu, och bara väntar på er! Go get them!

Så här fin kan en höstöring från den Stockholmska skärgården vara!I väntan på de första frostnätterna  är det dags att börja snacka upp hösten 2013! SHS har bjudit in till en afterwork den 5 september och jag hoppas att få se både nya och gamla ansikten och då tänker jag inte på åldern i första hand. Se www.shs08.se. Ett av syftena med SHS var just att lära av varandra, dela med sig och hitta nya följeslagare till Silverado. Att fiska är så mycket mer än att fånga fisk. Den slitna klyschan om att det är en livsstil kan man inte ducka för och hela paketet med intryck, från natur, gemenskap, spänning och utmaningar blir minst dubbelt så stort om man får dela upplevelserna tillsammans med likasinnade. För ärligt talat, vem annars förstår den djupa innebörden av begrepp som luftsprång, tailwalks, blänkare, rusningar, dubbelhugg, PB och fjäll som sprutar? It takes one to know one! Bring it on!

2 kommentarer:

 1. Trots att jag inte fiskar havsöring så brukar jag gå in här med jämna mellanrum och läsa igenom dina inlägg. Du fångar på något sätt charmen med hö-fisket. Svårt men väldigt belönande.

  Själv la man ner sitt fiske efter hö. Blev för mkt självplågeri.

  Endast en försiktig dragning i linan och tappad fisk blev det på 20-30 turer. Droppen för mig var när jag hjälpte en kille håva en lekfärgad hö på dryga 5kg i djurgårdskanalen på samma fläck som jag nött i veckor.

  Teleskopspö med nylon och en gröngul svartprickig sandgrävlingen på.

  Men har inte öringsfisket blivit mkt sämre överlag?

  SvaraRadera
 2. Tack för de trevliga orden! Lagt ned? Dags att komma in i matchen nu. Utkräv revansch på dig själv och alla silverspöken. Såg du att vi har en fisketräff med SHS den 27 okt ute på Bogesund? Haka på så kanske du hittar tillbaka till din fiskesjäl. Tror det blir skoj med många gamla rävar som säkert kan bidra med allehanda tips och glada hejarop när du står där med drillfrilla i höstrusket och världens största smile i ansiktet som får flip-flapmetoden att blekna i jämförelse.

  SvaraRadera