onsdag 10 oktober 2012

När tiden inte räcker till

Att bedriva sportfiske som heltidssysselsättning är få förunnat. Desto fler i vårt avlånga land utövar sportfiske som en hobby eller fritidssysselsättning. Huvuddelen fiskar när det finns tid till det, dvs. företrädelsevis på semestrarna. Därför är det fullt naturligt att de flesta kommer i kontakt med sommarfiskar så som Gädda och Abborre. Vi som fastnat för sportfiskets tjusning har tagit det hela ett steg längre och försöker fiska när förutsättningarna är som bäst för just den typ av fisk vi traktar efter. I mitt fall är det Havsöring.


För oss havsöringsentusiaster innebär det allt som oftast tidig vår och sen höst. Tyvärr sammanfaller dessa perioder väldigt väl med när det är som mest att göra på jobbet. Om man dessutom har ett arbete som kräver närvaro så blir tillfällena att fiska begränsade till helger. Lägg därtill ytterligare en parameter som familj och barn så blir fisketiden onekligen än mer begränsad. Under dessa förutsättningar blir fisketurerna mer ett resultat av en rad lyckligt sammanfallande omständigheter eller stränga förhandlingar. Resultatet blir att man får hålla till godo med det väder och de förhållanden som råder just då, istället för tvärt om. När fisketiden blir en bristvara blir ditt fiske mindre effektivt.

Ur fiskesynpunkt var min absolut bästa period i livet när jag pluggade på universitetet. Ett fåtal obligatoriska föreläsningar och mycket självstudier gjorde att jag i princip  kunde välja att fiska när jag ville. Under den här perioden hade jag alltså möjligheten att söka, experimentera och fiska när väder och förhållanden var som bäst. Resultatet blev få bomturer. Om det beror på att tillgången på Havsöring var bättre förr eller inte låter jag vara osagt, men jag tror helt klart att tiden vid vattnet med maximala förhållanden är en stor framgångsfaktor för ett effektivt fiske.

Dygnets timmar och varje människas tid på jorden är begränsad. Ibland räcker inte tiden till. Ingen hinner med allt och vem har sagt att man ska hinna med allt? Var sak har sin tid, så även havsöringsfiske. För de flesta inbitna havsöringsfiskarna går fisketiden i vågor. Vågor som formas av livets olika faser.

Låt det gå i vågor, bli inte stressad och frustrerad. Uppskatta tiden vid vattnet och bida din tid. Om inte imorgon så kanske nästa år, nästa decennium eller i vart fall någon gång i framtiden. Fram tills dess - håll hälsan i behåll och planera ditt fiske för att tillslut och när det är dags - maximera ditt fiske!


Studenttider...

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Vill bara tacka för en kanon sida!
  Har fått massa matnyttig information och ser fram emot mitt första havsöringpass.

  //Johan

  Klick - lagd som favorit

  SvaraRadera
 2. Tack! Alltid kul med positiv feed-back. Hoppas du tar din första snart. Hojta till om du undrar över nåt

  /Vicke.V

  SvaraRadera