tisdag 30 oktober 2012

Den förhatliga bomturen

En bomtur är tyvärr ett allmänt vedertaget fenomen för oss havsöringsfiskare. I mindre familjära sammanhang och i samma anda som råder i ett normalt omklädningsrum förekommer det också mindre fina begrepp som fiske***** som inte är något annat än ett personligt hån mot någon som nollar. Det spelar ingen roll hur många duttar, nafsningar, påslag, hugg eller tappade fiskar du haft. Det enda som räknas är landade fiskar. Allt annat skorrar värre än när en skåning säger riskorn.


Gränsen mellan framgång och nederlag är så enkel som en enda Havsöring. Att blanka eller nolla efter en hel dags fiske känns både i kropp och själ. När det börjar mörkna över fjärdarna behöver man kunna uppbåda mycket positiv kraft och energi för att inte kasta utrustningen i sjön. Känslan kännetecknas av vanmakt i sin allra ädlaste form och den nog så sturske havsöringsfiskaren kan börja grubbla i rent existensiella banor. Finns det någon Havsöring? Finns jag? Varför fiskar jag?

Under en fisketur analysrerar en havsöringsfiskare ungefär i samma banor som en kärnfysiker. Klyschor som att knäcka koden och andra Enigma liknande paralleller är inte långt borta. De mer eller mindre underbyggda eller rationella analyserna resulterar i dragbyten, platsbyten och allmänt mummlande och grubblande. När den silvriga drogen flyter i ådrorna glöms inte sällan det där med mat och dryck bort, vilket givetvis bidrar till att de redan desperat flackande och stirriga blickarna förstärks. Begreppet borderline är passerat för länge sen och det borde finnas ett namn eller en diagnos på det tillstånd som gör att 10 sekundmeter, snö och is bara blinkas bort i jakten på silvertorpeder.

Efter det eller närmare bestämt de klassiska "sista kastet" försöker den som har sinnena i behåll rationellt analysera vad som gick fel. Vid den här tidpunkten finns det ett närmast outtömligt förråd av orsaker. Få är inom ramen för vad som kunnat påverkas och därmed faller ofta "onda ögat" på de yttre förhållandena, dvs. vädrets makter. För vem skulle vilja tillstå att en bomtur beror på bristande skicklighet?

Meteorologerna måste vara den enda yrkesgruppen som har 50% felmarginal och ändå får behålla sina jobb. Epitetet "väderprognos" gör nog att det inte går att stämma dem på utebliven vind, men visst är det besynnerligt att de med all denna högteknologi inte kan frammana lagom vind för mina havsöringsfisketurer? I ett försök att konstruktivt sätta fingret på vilka väderförhållanden som jag tycker är bäst måste jag lyfta fram:
  • Högtryck eller i vart fall stigande lufttryck, gärna över 1000mb
  • Måttlig vind till frisk vind, dvs. 3-5 m/sek
  • Sydlig, sydostlig eller sydvästlig vindriktning
  • Ingen nederbörd och definitivt ingen dimma
  • Vattentemperatur under 11 grader
  • Växlande molnighet eller klart till halvklart
Kan någon vänlig själ upplysa mig om ungefär hur många dagar på året dessa förhållanden inträffar? Kan någon dessutom ange på förhand när dessa förhållanden kommer att inträffa skulle jag lägga upp en rejäl slant för den informationen och därmed kunna planera mitt arbete och semestrar lite bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar