onsdag 3 oktober 2012

Vertikalfiske? Allvarligt talat...

Utvecklingen av nya och gamla sportfiskemetoder förgrenar sig och förenar sig på de mest märkliga sätt. Val av metod handlar i slutändan om betespresentation. Från tid till annan blossar det upp debatter kring vad som är sportfiske och vad som inte är det. Debatterna förs inte bara med djurrätts- och naturrättsförespråkare utan förekommer lika mycket inom de egna leden. Allt som oftast är det utvecklingen inom olika discipliner i form av nya redskap, hjälpmedel och metoder som ger upphov till debatterna.


De sista 30 åren har utvecklingen av material och marinelektronik starkt bidragit till att förfina olika metoder. Sportfisket har också verkat begränsande på metoder som riskerat att bli för effektiva. Ta exempelvis harling eller dragrodd och notbräda som moderniserats och begränsats under begreppet trolling. Trolling som företeelse har utvecklats till en egen disciplin med pulkor, paravaner, master och djupriggar. Marinelektroniken gjorde sitt intåg på riktigt och de första heta debatterna om vad som egentligen är sportfiske blossade upp. TDA medgav en vidare tolkning av begreppet handredskapsfiske inom familjen sportfiske.

Inom metet blev Björntråden till nylon och röd/vita bullflöten till pennflöten och olika former av kastflöten. Från naturbeten till konstgjorda beten och tillbaka igen med dead-bait för att inte tala om live-bait som också gav upphov till en hätsk debatt. Likaså har ismetet ifrågasatts. Inom pimpel är väl motorborren det bästa som hänt. Är det någon som använder mormyshkor fortfarande? Maggots är och förblir oslagbart men har fått stadigt sällskap av balanspirkar. Jiggfisket och flugfisket har breddats till att fånga en mängd olika arter och utvecklingen har genomgått en materialrenässans genom hela linjen. Den gamla flytringen har genomgått en radikal förändring och U-ringen har fått sällskap av regelrätta pontonbåtar. Inom spinnfisket är väl jerkfisket med tunga beten, efter framförallt Gädda, den största förändring som skett på länge eftersom jerkfisket kräver specialanpassad utrustning för att inte tala om beten. Snacka om revansch för en uråldrig teknik och trä som dragmaterial, vilket gjort att en uppsjö av nya duktiga hemmasnidare fått fäste.  

Nu försöker något som lanseras under beteckningen vertikalfiske göra en liknande resa som jerkfisket, vilket känns en aning påklistrat. Ungefär som när kända idrottstjärnor horar ned sig för pengar och gör reklam för allt de får betalt för. Att försöka sälja in specialanpassad utrustning för vertikalfiske är krystat och när det gäller metoden som sådan är t o m jag benägen att haka på debatten om vad som egentligen är sportfiske. Min egen gräns går nog vid att metodiskt och med hög precision sikta på fisk som framträder på ekolodet. Vertikalfisket träffar samma ömma punkt som initialt gav upphov till kritik mot trollingfisket, men i det här fallet är metoden som sådan än mer utstuderad. Det är givetvis upp till var och en att tycka och för egen del tycker jag att en stor del av sportfiskets charm går förlorad om jag parkerar på en grynna och prickskjuter på en fisk-tv. Vad blir nästa steg? Kommer marinelektroniken ge oss utförliga data om vilken art det är som framträder på skärmen? Kanske t o m vikt, längd och om magsäcken är tom?

Människan är unik. Det moderna samhället är ett, ibland sorgligt resultat, av vår ständiga strävan efter att nå framgång och rationalisera vägen dit. Samhället och individerna formar egna normer, så även inom sportfisket. Vissa normer stadfästs såsmåningom genom lagar, förordningar eller föreskrifter. Inom ramen för desssa är det givetvis upp till var och en att utöva sitt sportfiske, så även vertikalfiske. Missförstå mig rätt. Jag är inte ute efter att förbjuda vertikalfiske. Däremot tycker jag att metoden som sådan tangerar en diffus gränslinje för vad som enligt min egen, högst subjektiva uppfattning, är sportfiske. För egen del innebär sportfiske, förutom ett besök i naturen, ett aktivt sökande utifrån den heliga treenigheten tid, plats och bete efter en viss art. När fisket blir så precist att betespresentationen sker under akvarieliknande omständigheter tycker jag att mycket av sportfiskets charm går förlorad. Var och en blir salig på sin egen tro – jag blir inte salig av vertikalfiske.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet. Ytterst handlar det väl om personlig inställning och moral.

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet! Jag håller med dig. Vertikalfiske under akvarielikande omständigheter är för mesar!

    SvaraRadera