måndag 10 september 2012

Havsöringsfiske är poker och grunge!

Det är svårt att beskriva havsöringsfiske för de som inte fiskar havsöring. Än svårare att försöka förklara för någon som inte fiskar alls. För mig är havsöringsfiske en störtskön blandning av Texas hold em och skitig grunge.


Poker - Den rutinerade spelaren vet att bida sin tid. Tålmodigt kastar du hand efter hand.  Så plötsligt så kommer den - pocket AA eller havsöringshugget. Mothugget sitter som en smäck i form av en re-raise. Känslan av att få syn är densamma som tung-gunget i spöt som signalerar fast fisk. Adrenalinet börjar pumpa. Du vet inte riktigt hur det kommer att sluta, men av allt att döma kan du se fram emot en häftig drill och hoppas på det bästa. Beroende på hur flopen ser ut ställs du inför vägvalet om du ska drilla hårt, kanske höja lite och hoppas på en syn eller rent av en re-raise?  Eller om du kan slow-spela, dvs. drilla fisken försiktigt. Kanske du checkar och hoppas på ett luftsprång i form av en raise?

Oavsett hand, finns uppenbara risker med att bara syna ned motståndaren, ungefär som att drilla en fet havsöring för länge. En regnbågsflop med ett ess är ultimat. Beroende på hur handen (drillen) utvecklar sig åker både hjärta och hjärna berg-och-dalbana flera gånger om. Om bordet parar sig på turn och du vet att du förmodligen sitter på den bästa handen förutom fyrtal) är det bara att håva in fisken. Det enda som återstår är att väga in den, dvs. se hur mycket du kan tömma din motståndare på. Om bordet inte parar sig och ger en öppning för en stege eller färg (kroken sitter lite lösare) finns det inga alternativ längre. All in, dvs. sätt så stor press som möjligt och sälj dig dyrt. Det är det oförutsägbara i kombination med alla möjliga och omöjliga träffar som gör att handen inte är vunnen förrän korten ligger på bordet eller fisken är i håven. Till syvende och sist handlar det om att få fisken att syna durken!

Grunge - Även om jag aldrig fiskar med musik i öronen så finns den alltid där - musiken. I vinden, i vattnet och i luften. Känslan av att fara fram  över vågtopparna med skum och vatten ackompanjerat av motorvrål och en piskande vind i ansiktet är grunge. Det är fartfyllt, skitigt men samtidigt melodiöst. Kroppen fylls av adrenalin och det är absolut omöjligt att sitta still.

När havets och vädrets alla makter rusar igenom huvudet, märg och ben är det Smashing Pumpkins när de är som bäst. Naturen rätt in i skallen är Alice in Chains och känslan före och efter en lyckad fisketur är densamma som efter en konsert med Pearl Jam eller Soundgarden. Du är helt slut i huvudet och har ett fånflin fastlimmat över hela nyllet. Må det bära eller brista - skit samma. Det är all in hela vägen in i bergväggen eller till banken...

All in eller fold!


1 kommentar: