tisdag 4 september 2012

Att hitta nya hot spots

Få saker kan kännas så hopplösa som att åka runt och leta nya ställen. Framförallt när dagarna är korta och fisketillfällena få. Samtidigt finns det ingenting som är så roligt som att lyckas hitta ett nytt ställe. Den havsöringsfiskare som har mest tid att lägga på sitt fiske vinner. I förlängningen är det tiden vid vattnet som gäller.


En båt med hyfsad aktionsradie ger nästan oändligt med vattenytor att söka av. Att planlöst åka omkring och hoppas på det bästa är inget seriöst alternativ. Jakten på nya ställen kräver mer förberedelser än en quick and dirty på något beprövat hot spot.

Börja med att studera sjökortet. Gör en preliminär bedömning. Jämför gärna med hur dina andra ställen ser ut. Gör upp en rutt som täcker in flera olika typer av potentiella ställen.Väl på plats spelar sen väder och vind avgörande roll för om ställena har potential eller inte just för stunden. Vissa typer av sträckor kan kännas helt annorlunda från dag till annan, ja t o m från förmiddag till eftermiddag. Det gäller att läsa vattnet och försöka bedöma vilka typer av ställen som är bäst under rådande förhållanden. Ge din rutt flera chanser och fiska av den under olika perioder och förhållanden.

Jag har en förkärlek för öst- och sydvända stränder, framförallt på fastlandssidan och kring större öar. Finns det stenar? Hur ligger vinden? Följ vindriktningen rund uddar och näs. Hur ligger vinden mot friliggande grynnor och skär? Ljusa vatten framför mörka, dvs. hur faller ljuset i vattnet. Grunda vassvikar ska inte underskattas, framförallt om vinden ligger på inåt. Planera rutten så att du täcker in olika typer av havsöringslokaler (Se Havsöringslokaler). Ge akt på eventuella fredade områden. Information finns på Länsstyrelsens hemsida (Se länktips).

Sökandet efter nya ställen ska givetvis  göras under så gynnsamma förhållanden som möjligt. Du gör dig själv en otjänst om du bara söker nya ställen i sista hand pga. att du gått bom på dina vanliga ställen. All tid du lägger ned på att leta ställen får du såsmåningom tillbaka i form av ett större förråd av hot spots. De bästa ställena är naturligtvis de du är ensam om, åtminstone just när du är där. 

Mina absoluta favoriter är de som ligger lite undanskymt och inte går att nå från land. Ställen där är det tomt på hus, bryggor och båtar och det plötsligt kan springa en iller eller en mård i strandkanten. Kanske siktar du rent av en Havsörn högt uppe i skyn? Jag inbillar mig att ett ostört djurliv ovanför vattenytan borgar för att det kan vara likadant under vattenytan. Dessa ställen där du känner att du är på besök i naturen  är obeskrivbara. Det är nästan, men bara nästan, att det kvittar om du får någon fisk eller inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar