tisdag 7 augusti 2012

Bonntrolling

Med bonntrolling menar jag den enklaste formen av trolling, dvs. utan riggar eller pulkor mer som ett snabbt alternativ till spinnfiske. Trolling är en väldigt effektiv fiskemetod som du snabbt täcker av stora ytor med.


Ska du fiska på för dig okända vatten är lite bonntrolling en bra metod för att lokalisera fisk och lära känna topografin. Med bonntrolling menar jag 2-4 spön utan en massa krusiduller. Att trolla ensam är inte att rekommendera, åtminstone inte om du vill trolla med mer än ett spö. Det gäller dock att ha koll på vad som gäller och om det är tillåtet eller inte.

Utrustning:
Bonntrolling utförs med den vanliga spinnfiskeutrustningen, därav namnet. Seriösa trollingfiskare fnyser nog och räknar förmodligen inte detta som trolling. Inte desto mindre är teknik och betespresentationen densamma, trots att varken riggar eller pulkor används.

Flätade linor är för stumt. Nylon är alltså att föredra och glöm inte att ställa slirbromsen lite lösare än när du spinnfiskar. Om du har möjlighet är givetvis lite grövre utrustning att föredra, exempelvis multirulle med minst 0,30-0,35mm nylon och ett spö med lite ryggrad för 15-40g. Några enklare paravaner som fästs på de yttre spöna underlättar spridningen över grundflader eller nära land. Även djupet regleras enkelt och medger alltså en varierad betespresentation

Teknik:
Det viktigaste är att variera farten. Monoton trolling är lika bra som monotont spinnfiske, dvs. mindre effektivt. Farten kan varieras både med gasreglaget men också via svängar. Huggen kommer ofta vid en fartsänkning och kan liknas vid ett vevstopp. Även en fartökning kan trigga till hugg. Beroende på vattentemperatur är lämpliga farter från så långsamt du kan till 4-5 knop. Ju kallare desto långsammare, precis som med spinnfisket.

Trolla fram och tillbaka över sträckor som du bedömer som heta. Följ strandlinjen in i vikarna, utmed stränderna och runt grynnor. Glöm inte 3-meterskurvan. Ta inte upp betena bara för att du ska byta plats (om du inte ska köra längre sträckor förstås). Inte sällan kan hugg komma ute på frivatten med relativt stora djup under båten. Till viss del tror jag att det främst är följare från grundområdena som tillslut bestämmer sig för att hugga, men Havsöringen rör sig också pelagiskt över stora djup. Jag har flera gånger fått fisk med 8-10 meter under båten på drag som fiskat på 2-3 meters djup.

Beten:
Klassiska trollingbeten är flytande vobblers typ Bomber och Yo-zuri mfl. Min absoluta favorit är en ledad Bomber, dvs. 15J i svart/silverflex. Den har en fantastiskt ettrig och slingrande gång i vattnet och fiskar väldigt grunt. Fartregistret är mellan 1-2,5 meters djup beroende på fart. Jag brukar köra den innerst, dvs. närmast strandlinjen eftersom den är så grundgående, men den kan givetvis också blyas ned en bit fram på linan för att fiskas djupare. Samma modell fast med svart rygg, vita sidor och orangefärgade buk kommer som klar tvåa.

Även om metoden är grymt effektiv kan jag inte komma ifrån att det är mycket roligare att spinnfiska. Med hjälp av bonntrolling kan jag dock fiska av större sträckor snabbt och effektivt. När du väl lyckats lokalisera "
hot spots" kan du övergå till spinnfiske. Där du får fisk på bonntrolling får du också fisk på spinn.

Allt är inte silver som glimmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar