torsdag 16 augusti 2012

Fiskebåt

Även om det finns goda möjligheter att landsfiska efter Havsöring går det inte att komma ifrån att en båt erbjuder fler ställen att fiska på . Genom åren har jag haft en hel del olika modeller utan att bli riktigt nöjd. Mest grundar det sig i att båten ska ha flera användningsområden än fiske.  Det är som med allt annat - det bästa vore att man hade råd med flera båtar...


Jag tänkte bara kort nämna de för- och nackdelar jag fann hos de båtar jag haft under åren. Möjligen kan de komma till nytta för någon som är i färd med att köpa någon dylik modell. Är det någon som vill ha närmare input om en specifik modell är det bara att hojta till.

Uttern S52 med 60hk Mercury EFI:

Modellen finns kvar än idag och var den första båten jag köpte med inriktning på fiske. Sjövärdig och stabil, lite tungt skrov. Lite väl höga relingar, men bra med platser för både transport- och spöhållare. Smart sofflösning. Utrymmesmässigt max 2-3 fiskare och motorn är tyvärr för klen för att det ska vara funktionellt att åka längre sträckor. EFI-motorn är (åtminstone då) ganska seg och har ingen vidare acceleration. Funkade bra för vanlig bonntrolling.

Silver Shark 580CC, 115hk Mercury Optimax Saltwater:

Aluminiumskrovet är oömt och man kunde tryggt dunsa fram lite lätt bland grynnor och skär. Tyvärr är inredningen väl ömtålig för repor och smuts (vit plast). Höga fribord och mycket 25mm-reling för spöhållare. Väldigt sjövärdigt skrov. Utrymmesmässigt max 3 fiskare. Motorn gick tryggt som en buss men var sanslöst törstig på olja. Bra acceleration men något i underkant för båttypen, skulle helst haft 150hk på den om det varit möjligt. Smart Craft och bontrolling funkade så där och det var nödvändigt att blåsa ur (full gas) motorn emellanåt för att inte tändstiften skulle sota igen. Modellen finns kvar idag.

Askeladden 635WA, 200hk Mercury:

Modellen har utgått ut sortimentet. Ett riktigt fartvidunder men en kombination mellan dagturs/badbåt och fiske ger avkall på funktionaliteten för fiske. Max 2-3 fiskare förutsatt att någon står framme på toften. Helt ok svängrum i båten, framförallt om man fäller bort sidosätena i soffan. Mycket sjövärdig och stabil båt! Tyvärr drar man sig för att halka omkring bland grynnorna . Lite svårt att nå ned till vattnet och en håv var ett måste. Tvåtaktmotorn funkade inte så bra för bonntrolling...

Silver Hawk 540DC, Mercury 90HK Optimax:

En klassisk båtmodell som ligger lägre i vattnet än Sharken. Båten har lägre fribord och är enkel att spinnfiska ifrån. Skrovet har en annan skärning i botten och är lite lättare och hoppigare än Sharken. Max 2 fiskare och storleken på båt känns liten. Det blåser rakt igenom pulpeterna och den där tyggardinen är bara bökig att hålla på med. Här blev jag övertygad om att man behöver ha mer än 6m båt för att kunna färdas något så när fort och torrskodd. För fiske skulle CC-modellen vara att föredra.

Just nu åker jag en DC-modell som är allt annat än en fiskebåt, dvs. ämnad för utflykter och bad med 5 pers och packning. I och med att fisket legat nere ett tag har båten fyllt sin funktion, men om fisket tar vid igen så kan det komma att förändra läget igen. En slutsats jag kommit fram till är att fiskebåten behöver vara över 6m gärna en bra bit till. Den behöver inte nödvändigtvis vara av aluminium, men ha minst 150hk för att få en schysst aktionsradie samt ha plats för 3 fiskare. Jag sneglar (läs drömmer) kring lite olika modeller:

Plast: Pursuit, Boston Whaler CC, Mako CC eller liknande muskelplastbåt.

Aluminium: Anytec 622SP  är ett trevligt ekipage. Buster Magnum pro ser intressant ut. Kanske kommer det en uppgraderad version som har tagit bort ev. barnsjukdomar? Sen hade det ju iof inte varit fel med en Arronett 27SP som ser grymt läcker...

Är det någon som har intressant info eller erfarenheter kring dessa får ni gärna dela med er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar