lördag 28 juli 2012

Fiskeutrustning - övrigt

Fiskeutrustningen måste vara i topptrim varje gång och hela tiden. Ordspråket att en kedja aldrig är starkare än den svagaste länken passar klockrent in på sportfiskeutrustningen. 


För den rutinerade sportfiskaren slår jag nog in öppna dörrar med detta inlägg, men nybörjare hittar förhoppningsvis något tänkvärt. De flesta har nog någon gång tappat fisk pga. någon taskig utrustningsdetalj - det får bara inte hända. Det kan vara de små detaljerna som gör skillnaden.

Beteslås: Måste vara styva i godset. Förut hade Berkley en modell som hette Hard lock som var riktigt bra., annars är Berkleys Crosslock ok. Darts är för mjuka och ABUs för veka. Kontrollera och byt ofta, det finns inget värre än att tappa drag eller fisk pga. ett taskigt beteslås. Jag tar gärna emot tips på bästa beteslåset!

Beteslådor: Jag tycker Planos lösa lådor (3700) är kanon och har exempelvis en för mete och en för dupp. För spinnfiske räcker det oftast med en låda också, även om det tar emot. Fiskar du från båt kan du unna dig allt, men går du från land blir det onödigt tungt i längden att ha med sig för mycket drag.

Bly: Hagel för mete. Kulbly för flötet och div vikter för att tynga ned flytande vobbler vid bonntrolling.

Dupp: Jag använder Bombardas Slow sink 20 eller 30g. Flyt har jag aldrig lyckats med och den sjunkande sjunker lite för snabbt och jag förstår inte riktigt vitsen med.

Flöten: Drennan Pike 20g är en stor favorit. Lättkastad och enkel att blya ned med kulbly. Med rätt bly ger flötet ger knappt något motstånd för fisken. Tacklet kräver en viss kastteknik med lite "gung" i utkastet och sträckt lina vid nedslag.

Fjäderringar: Det går åt massor, två per drag men inte fler då förstörs oftast gången i vattnet. Vitsen med dubbla ringar är att minska Havsöringens bändkraft vid rullningar.

Handskar: Vid kyliga förhållanden är det bra med tumlösa handskar för multi och pekfingerlösa för haspel  Tunna neopren funkar bra. När de blir våta funkar  materialet lite som en termos och behåller värmen så länge de sitter på.  Ett reservpar är skönt att kunna byta till. Vid ett ständigt ankrande kan ankarhandskar skona händerna.

Håv: Kan inte vara för stor och behövs egentligen bara vid båtfiske. En trött Havsöring är enklare att håva än en pigg. Försök se hur krokarna sitter och utröna om fisken är "mogen" för att håvas. Jaga inte fisken med håven och håll reda på håvnätet.  Vid landfiske är det oftast enklast att taila eller surfa in fisken. Ställ dig inte och fiska på ställen som inte medger möjligheten att landa fisken. Det bästa är att få in som rutin att alltid se ut en lämplig landningsplats innan du börjar kasta.

Kamera: Nu för tiden har de flesta mobilerna en helt ok kamera i sig. Dock kan det ju vara trevligt med riktigt schyssta bilder någon gång. Eftersom den här bloggen mycket baseras på gamla meriter är tyvärr fotokvaliten inte vad den borde vara alla gånger. Unna er bra fiskebilder!

Keps eller smula: Förutom image är det allmänt kännt att du håller värmen bäst med någonting på huvudet. Hur många har inte fått håva kepsar som flugit av?

Kläder: Vid båtfiske är flytoverallen skön, den både värmer och tål mycket väta. Sena höstar är det bra att komplettera den med en räddningsväst, framförallt om du är ensam i båten. Vid landfiske blir flytoverallen lätt otymplig och för varm när du går längre sträckor. För att effektivt kunna fiska av långgrunda stränder är vadare en stor fördel (har själv ingen erfarenhet av den typen av fiske).

Kniv: Vid båtfiske menar jag nu inte en fällkniv/multiverktyg. En bra kniv ska alltid finnas i båten och kan komma att behöva användas till mycket. Ett bra mått är att du snabbt ska kunna skära av en tamp e dyl.

Knutar: Kan du givetvis inte ha med dig, men dock kunskapen om hur du ska knyta. Att aldrig knyta om är dumt. Knyt alltid om inför varje fisketur! Färdigtacklade spön från gång till annan är bara ett uttryck för ren lathet. De viktigaste knutarna är Grinnerknuten för nylon, Palomarknuten för stumma linor och Glidknuten för mete.

Krokar: Måste bytas med jämna mellanrum. De som sitter på drag som du köper är i allmänhet skräp. Byt ut till Gamakatsu eller Owner, bägge är grymt vassa och hårda  godset. Vid mete har jag fattat tycke för enkelkrokarna från Kamasan, B980 och B983. De använder jag både för Strömming, räka som mask och de har en fantastisk krokningsförmåga.

Lekande: Tvåvägs för mete och dupptackel, och trevägs för bottenmete. Här har jag inga speciella preferenser, har aldrig varit med om att ett lekande gått sönder.

Linor: Extraspolar till haspelrullen är alltid bra att ha med sig. Nylonlina för mete och dupptackel och glidknut. Det blir nog ett separat inlägg om linor.

Mobiltelefon: Din bästa vän i nöden. Har du ett 12V uttag i båten är det ju en fördel om du har en laddare också. Förvara den torrt och absolut inte i någon bröstficka som blir ödesdiger när du lutar dig över relingen. Själv har jag midragit till miljöförstöringen med två mobiler än så länge...

Solglasögon: Förutom den imagehöjande effekten kan solen på sjön vara tuff i längden. Med polaroidglasögon ser du dessutom botten och eventuella följare. Dessutom är de ett bra skydd för ögonen mot vilt dängandes fiskekamrater i båten.

Tång: Används till allt från att nypa blyhagel till att snabbt kunna kroka av fiskra. En bra variant är den som har en liten pligg fram för att snabbt kunna ta loss fjäderringar. Avbitarfunktionen är viktig, framförallt om du finner dig själv ståendes med en krok genom fingret.

Våg: De små fiskarna behöver du ju nödvändigtvis inte väga. Det bästa är att inte ta i dem alls. Tänk på att förvara elektroniska vågar torrt och kontrollera batterierna med jämna mellanrum. Det skulle vara trist att stå med en urladdad våg och drömfisken i båten.

Att leva som man lär kan vara nog så svårt. Givetvis har jag någon gång gett avkall på en massa saker i utrustningslistan, men upplevelsen att vid ditt hot-spot komma på någonting du glömt hemma är ingenting jag rekommenderar. Allt som bidrar till att effektivisera ditt fiske och maximera dina förutsättningar är bra. Du kan aldrig vara för mycket förberedd, bara tvärt om.

Avslutningsvis vill jag bara understryka att mina betraktelser uteslutande är baserade på mina egna erfarenheter och högst subjektiva åsikter. De är inte på något sätt vetenskapligt underbyggda eller ett resultat av yttre påverkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar