onsdag 25 juli 2012

FNU - planket

Under nittiotalets senare hälft skapades en plattform för sportfiskare och allehanda fiskedårar. Siten www.fiske.nu (FNU) startade och  lockade till sig sportfiskare från hela Sverige. Planket - sitens diskussionsforum, fick initialt ett påtagligt fäste i stockholmsregionen.


itiativtagarna hade nog inte en aning om hur siten skulle komma att utvecklas, men så här i efterhand kan konstateras att FNU var ett fenomen som tog sportfisket in i internetåldern. Det är kul att eldsjälarna (PeeBee, Bernt Å och Lindeman mfl) bakom FNU finns kvar än idag.  En eloge mina herrar! Planket kom att bli ett banbrytande forum och utgjorde en mötesplats 7/24/365 för folk och fä med den enda gemensamma nämnaren sportfiske. På forumet förenades och oförenades olika discipliner inom sportfisket på ett stundtals charmerande makabert sätt. Debatterna gick från högt till lågt till smalt som brett. Inget ämne var heligt. De handlade om allt som hör sportfisket till samt allt annat också. Det var på gott och ont.

Planket blev sin egen värsta fiende. Forumet gav alla möjligheten att tycka till och sportfiskare är ganska duktiga på att just tycka till om saker och ting. Ibland gick debatterna helt över styr och plankets skribenter var både debattörer, domare och bödlar på samma gång. Tittarsiffrorna gick i taket ju hätskare debatterna var. Debatterna och ämnena avhandlades i ett fruktansvärt tempo och fick ett ständigt växande antal åhörare.  Plankets debatter fick gehör i sportfiskebranschen och kom att bli en ny kanal mot konsument, en snabbare kanal och dessutom en obeveklig kanal.

Efter ett tag hade "Plankarna"/"fnuarna" lärt känna varandra så väl att det blev ett naturligt steg att också träffas IRL. Planket har gett upphov till flera olika typer av fisketräffar (plankträffar), de första var med inriktning på Havsöring, men plankträffarna fick sedermera ett bättre fäste inom Gäddfisket. De ojämförligt största plankträffarna var däremot de som utspelades på krogen. De första plankträffarna skedde i baren på Freys hotell och var ett märkligt spektakel. Mitt ibland vanliga pubgäster bredde plötsligt ett antal "fnuare" ohämmat ut både sig själva och diverse fiskeattiraljer. På den första plankträffen tror jag vi var fem stycken och det var nästan lite blinddate-feeling över det hela. Träffen blev en ice breaker och på bara några år kom plankträffarna att växa och peakade på 40-50 personer.

Idag är vissa "fnuare" välkända sportfiskeprofiler och mer eller mindre verksamma inom branschen. Andra har gått vidare i livet och kanske inte ens fiskar längre, men jag tror inte att någon som varit med på resan någonsin kommer att glömma Planket-fenomenet. Många träffade vänner och sportfiskekompisar för livet och fiskar tillsammans än idag. Kända nicknames var:

Bottennapparn, PeeBee, Zeke, Caranx, zap, jaffa, Brosme, BJ@, Lucius, Lillfiskarn, Sillstryp@rn, Gös Jonas, Buster, GÖSta, Alex Mc fire, Dirty Wiggler (Wiggo?), Joh@n, Old Firehand, Elanen, m@, BBRF, 30+, Lambarmannen, Troutbum, Dinsdale Piranha, Lillöringen, CK, Dennis, krokko, Firetiger, Mc Fish, Slips frans, HARRy, karhu, Röde orm, Rudan, Modemet, IT-mannen, NIC,.las, achilles, KG (hur gör du det där upp och nedvända frågetecknet egentligen?), Prylis, jenk, Nicka, arne, Jan O, Push Up och Hemi mfl mfl ops höll på att glömma "den Onde"...

Jag har säkert glömt flera, hojta till om någon känner sig bortglömd! Oförglömligt är dock BNs belgoöl, BBRFs rondell och berömda BBRF-effekten, GJs guldberg och någons syster, Wiggos svävande rock, Mc Fires eviga Kalkatraz, zaps flugfiske, Elanens alla båtar, Sillstryp@rns hatt och OFs fiskedagbok från sjuttiotalet m.m. Även om jag inte är aktiv på Planket idag, återkommer jag emellanåt för att nöjt kunna konstatera att det fortfarande lever och frodas. Plankettiden gav mig oerhört mycket. Initialt den smått chockartade insikten att det faktiskt fanns flera minst lika fisketokiga (läs galna) som jag, men med tiden och alla diskussioner har planket och "fnuarna" också sporrat och hjälpt till att utveckla mitt fiske.

I takt med internets utveckling startades en ny era i och med Fiskesnack. Fiskesnack fick snabbt ett brett gehör i hela Sverige och Anders B ska också ha en stor eloge för att ha tagit stafettpinnen och gett Sveriges alla sportfiskare en möjlighet att dela med sig och utvecklas.  Internets betydelse för sportfisket ska absolut inte underskattas. Ett stort tack till alla er eldsjälar, "fnuare" och sportfiskare som möjliggjort detta!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar