tisdag 24 juli 2012

Planera ditt fiske

Visst går det att helt planlöst gå ned till bryggan och börja kasta eller sätta sig i båten och börja åka. Men har man inte obegränsat med fisketimmar till sitt förfogande är det att göra sig själv en stor otjänst. Planera ditt fiske för att öka dina möjligheter till framgång!Mina käpphästar är tid, plats, metod och bete. Din fiskestrategi (Se Fiskestrategier) kan enkelt målsättas.  Enkla delmål kan vara Havsöring i båten oavsett vem som får den, därefter att alla i båten ska få en. Det överordnade målet för mig är alltid en Havsöring på 5+. Utrustningen måste vara i topptrim och minst dubbla uppsättningar av både spö och rulle. Det finns inget värre än att stå utan när fisket är hett eller sakna just det drag som Havsöringen naturligtvis hade huggit på om du hade haft med det. Det är sällan en sportfiskare har med sig för lite fiskeutrustning, snarare tvärt om. Förutom extraspolar, kilovis med beten och annat krims krams är fiskvåg, måttband och kamera självklart, likaså håv. Åtminstone om du båtfiskar, från land är det enklast att taila.Sportfiske är den näst största prylsporten av de alla, dvs. efter att skaffa barn.


En heldags fisketur kräver mycket proviant, dvs. mat och dryck. En trött och hungrig fiskare tappar fokus och blir dessutom inget trevligt sällskap i båten. Öl och kaffe smakar aldrig godare än på sjön. Kaffet får hellre vara starkt och jävligt än blaskigt. I matväg går fisk helt bort och min favorit är den klassiska köttbullemackan med rödbetssallad. Annars är det inte helt fel med en landstigning och grilla Chorizo på en engångsgrill. Glöm inte Dijonsenapen bara! Jag ska villigt erkänna att när jag fiskar Östanå ligger det nära till hands att man tjackar in på grillen vid färjeläget. En 150g cheese är aldrig fel.

För de som är nikotinister gäller det att bunkra upp, det går åt ungefär dubbelt så mycket nikotin som på en ordinär studentfest. För de som slutat röka eller snusa är fiskeciggen ett vedertaget undantag som slår festciggen alla dagar i veckan. What goes down in the boat, stays in the boat - och då tänker jag även på skräp odyl.Det finns alltid en cigarr dedikerad 5+aren och en plunta laddad med MacAllan för en landad Havsöring.

Vid båtfiske tillkommer det flera självklara saker så som flytoverall, räddningsväst, mobil och nödbloss. En livlina, första förband och åtminstone en extra uppsättning överdragskläder kan vara bra också. Glöm inte toarullen! Det finns inga bra lövträd på öarna och barren sticks så jävlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar