måndag 23 juli 2012

När allt känns jävligt

Vilken havsöringsfiskare har aldrig ställts sig frågorna; Varför håller jag på med det här? Finns det egentligen någon Havsöring här? I en spiral av eskalerande motgångar kan det till och med gå så långt att man undrar varför man fiskar överhuvudtaget.Vem har inte råkat bryta av en spötopp, knäckt en klinga eller bokstavligen kastat bort en förmögenhet av drag? Kanske t o m på samma fisketur? När det har gått flera timmar utan minsta dutt på draget, visuella kontakter och än mindre något hugg gäller det att bita ihop. Det kan vara svårt att bita ihop när det blåser kuling, regnar i sidled och du knappt kan knyta handen på grund av kylan. Ankaret fastnar inte och du hinner med ett fåtal kast innan du måste ankra om. Händerna är skinnflådda och du är blöt in på bara skelettet.

När kaffet antingen är slut, äckligt eller kallt. Köttbullemackan med rödbetssallad tappas när du med darrande händer ska försöka ta en tugga – givetvis landar den upp och ned. Vem har inte blivit akut nödig och använt båten som en vådlig landstigningsfarkost? Skuttat iland och brottats med en dyngsur flytoverall för att sedan tacksamt sjunka ned på en trädstam och förbanna det faktum att du kissar framåt. Eller i panik fått ta till jägarställningen och i efterhand komma på att flytoverallen har en luva.

Ibland är havsöringsfisket en riktig prövning, framförallt tidig vår, sen höst eller tidig vinter. Det är då ditt havsöringsintresse sätts på riktiga prov. Har du det i dig eller är du en vanlig bryggmetare (läs fritidsfiskare)? Hur passionerad är du när det kommer till kritan? Vad är det som driver dig och hur gärna vill du fånga en Havsöring?

När det är som värst måste du plocka fram det där som finns inom alla riktiga havsöringsentusiaster – giftet, drogen eller kalla det den fixa idén att fånga Havsöring. Du måste fokusera och visualisera. Tänka nästa vevstopp, nästa kast eller nästa ankring. Håll värmen genom att fiska aktivt och tänka positivt. Bryt mönster och tänk om. Byt plats, metod och bete. Att du har gått bom kan onekligen vara ett tecken på att du behöver förändra ditt fiske.  

Den bästa Havsöringen är just en sådan som fångas under de mest vidriga förhållandena och efter varierat enträget fiske. En fisk gör hela skillnaden och värmer den mest frusne havsöringssjälen. Bomturer är dock något som havsöringsfiskare måste räkna med. Jag uppskattar att det går 3-5 fisketurer per fisk om du spinnfiskar och 1-3 om du metar eller trollar. Vem har sagt att det ska vara enkelt? Det är nog det som gör att jag håller spinnfisket som den mest prestigefyllda disciplinen inom havsöringsfisket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar