söndag 29 juli 2012

Spinnfiske från båt

De som har möjlighet att fiska från båt har tillgång till väldigt mycket fiskeställen, framförallt om båten har lite aktionsradie. Låt bara inte rörligheten bli ett gissel genom att ägna mer tid åt att åka båt än att fiska. Det är inte alltid blankare på andra sidan...En vanlig företeelse är att landfiskare gärna försöker kasta så långt från stranden som möjligt och båtfiskare så nära stranden som möjligt. Vid båtfiske är det bäst att först fiska av området utanför stranden för att sedan smyga närmare och fiska av stranden. För strandfiskare är det tvärt om.

Typiskt sett bedrivs båtfisket antingen genom att drifta eller ankra. Jag föredrar att ankra för att kunna fiska av ett ställe i lugn och ro. Driftfiske är ett utslag av en kombination mellan att leta fisk och att slippa ankra. Det är sällan båten driftar med lagom fart och i den riktning man själv vill och det är bara ett stressmoment att försöka hinna med så många kast som möjligt på en drift.

Förvånansvärt ofta ser man andra båtfiskare som dundrar in på ett ställe, kastar några snabba kast för att sen dundra vidare. Förmodligen tycker de att de är grymt effekiva...För egen del ankrar jag nästan alltid, framförallt vid hot-spots. Det är det absolut bästa och harmoniska sättet att fiska av ett ställe på.  Hellre tar jag 10 ankringar och kastar 5 kast var med 3 beten än stresskastar 3 kast var på 50 ställen.


När du närmar dig ett ställe är det bra att ha med i beräkningen hur vinden ligger i förhållande till där du vill att båten ska stanna. Första ankringen kan ske en bit utanför 3m kurvan. När den är avfiskad är det enkelt att släppa ut ytterligare ankarlina och fiska av på grundfladen och närmare stranden. Slutligen kan du helt enkelt vända dig om och fiska av 3m kurvan från andra hållet. Samtliga dessa tre moment kan du alltså göra med endast en ankring. Jag har sett allt för många ivriga båtfiskare som bokstavligen kör sönder ett ställe genom börja med att lägga båten så nära stranden som möjligt, framförallt om de ska drifta.

Planera din rutt och fiska av dina hot-spots i lugn och ro. Testa gärna nya ställen. De roligaste Havsöringarna är ju de som tas på ett "nytt" ställe. Beroende på hur din rutt ser ut kan det vara värt att fiska av dina ställen två gånger. Det enklaste är att helt enkelt fiska sig tillbaka samma rutt fast baklänges.

Ska du fiska på för dig okända vattenytor är lite bonntrolling en bra metod för att lokalisera Havsöringen och lära känna topografin. Med bonntrolling menar jag 2-3 spön utan en massa krusiduller. Det gäller dock att ha koll på vad som gäller och om det är tillåtet eller inte. Där du får fisk på trolling får du också fisk på spinn. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar